Stroopwafels, zoete koek

Ingredienten:

500 gram bloem

250 gram gesmolten boter

150 gram witte basterdsuiker

50 gram gist

een beetje lauwe melk

een ei

[voor de vulling:]

500 gram stroop

300 gram donkere basterdsuiker

75 gram boter

een theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

Het geheim van de stroopwafel valt uiteen in twee delen. De ene helft van het geheim is, dat je de wafels alleen warm kunt verwerken. Anders breken ze. De andere helft is dat er boter en suiker door de stroop moet worden gewerkt, waardoor deze nog stijver en nog kleveriger wordt.

Ook de bereiding bestaat uit twee delen: het bakken van de wafels en het maken van de vulling.

Maak van de wafelingredienten een beslag.

Laat u daarbij niet misleiden door het woord “Beslag”, want het wordt een vrij stevige massa die u met de handen door elkaar zult moeten kneden.

Laat het deeg drie kwartier rijzen, liefst op een vochtig-warme plek.

Kneed het dan opnieuw en verdeel vervolgens het deeg in balletjes ter grootte van een stevige knikker.

Maak vervolgens de vulling klaar.

Verwarm de stroop en meng de andere ingredienten er door. Leg dan een balletje deeg in een wafelijzer en bak het aan beide kanten gaar. Licht met een mes de wafel uit het ijzer en snijdt de wafel open wanneer die nog warm is.

Wacht u te lang dan zal de wafel breken. Besmeer de ene wafelhelft met de vulling en druk de andere helft er op.

Om te voorkomen, dat u niet snel genoeg bent om de wafels open te snijden, kunt u het bakken en opensnijden het beste met zijn tweeen doen.

  • Bereidingstijd: 40-65 minuten
  • Baktijd: 10-20 minuten